Ως τώρα, δεν έτυχε ποτέ να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα: ποδόσφαιρο και κορίτσια. Η αρχή της σκέψης βρίσκεται -για άλλη μία φορά- στο camp που είχαμε πάει στην Ολλανδία.

Βλέποντας εκεί λοιπόν να παίρνουν μέρος κορίτσια ηλικίας 8-15 ετών περίπου, από τα οποία το 80% έμπαιναν στο γήπεδο και έφερναν εις πέρας με επιτυχία, ίσως και καλύτερα από κάποια αγόρια, όλες τις ασκήσεις, τα 1vs1, το διπλό κτλ, με έκανε να σκεφτώ ότι «Ναι, το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αντρικό άθλημα» (όχι ότι το πίστευα ποτέ αλλά είχα πια «ζωντανές» αποδείξεις μπροστά στα μάτια μου).

Ας έρθω όμως εντός συνόρων. Με την έναρξη της φετινής ποδοσφαιρικής χρονιάς, στην ομάδα του γιου μου, συμμετέχει και ένα κορίτσι. Και ρωτώ: αν ένα κορίτσι ζητήσει να δοκιμάσει το ποδόσφαιρο γιατί να του το στερήσει κάποιος; Γιατί πχ μπορεί να πάει χορό, ρυθμική, μπαλέτο (που γενικά θεωρούνται κοριτσίστικα αθλήματα) και όχι ποδόσφαιρο;

Σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ σε μία μελέτη που διενεργήθηκε σε χώρες του εξωτερικού και η οποία έλαβε υπόψιν την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στα κορίτσια και συγκεκριμένα στην αυτοπεποίθηση τους, στην αυτοεκτίμηση αλλά και στις δεξιότητες τους σε σύγκριση με αλλά αθλήματα. Το πιο σημαντικό πόρισμα ήταν ότι τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο διαθέτουν ισχυρότερη αυτοπεποίθηση έναντι των κοριτσιών που δεν ασχολούνται με το άθλημα.

Επιπλέον νιώθουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και νιώθουν πιο όμορφα για το γεγονός ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Προσωπικά, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω γονείς να δίνουν την ευκαιρία στα κορίτσια τους να έρθουν σε επαφή με το ποδόσφαιρο και δεν «κολλάνε» στα ταμπού των παλιότερων γενεών και χρόνων.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι είμαι μαμά δύο αγοριών που είναι τρελαμένα με το ποδόσφαιρο. Αλλά είμαι σίγουρη ότι ακόμα κι αν είχα κόρη και μου ζητούσε (που είμαι σίγουρη ότι θα το έκανε αν είχε δύο αδερφούς να προσπαθούν να την μυήσουν στο ποδόσφαιρο!) να δοκιμάσει και αυτή, δε θα την εμπόδιζα ποτέ απλά και μόνο επειδή επικρατεί (ή έστω επικρατούσε) η αντίληψη ότι το ποδόσφαιρο είναι αντρική υπόθεση.

Αντιγόνη Ρήγα

soccermum.gr